TU Delft ontwikkelt nieuwe techniek om smaak alcoholvrij bier te verbeteren

Bier_pixabay

Foto: Pixabay

Bioprocestechnologe ir. Deborah Gernat heeft een nieuwe zuiveringsmethode ontwikkeld om de smaak van alcoholvrij bier te verbeteren. Op basis van dit onderzoek hoopt zij op 9 april te promoveren aan de TU Delft.

Alcoholvrij bier is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De smaak van dit bier is verbeterd, maar alcoholvrij bier smaakt anders dan een gewoon biertje. Dit komt door de wort, het bruine gekookte gerstenat dat door fermentatie wordt omgezet naar alcohol. Voor alcoholvrij is het fermentatieproces korter en blijft de zogenaamde wortsmaak achter.

Zeolieten

Het is lastig om deze smaak uit het bier te filteren. De hopsmaak, de kleur en de schuimkraag moet behouden blijven en ook moet de techniek opgeschaald kunnen worden naar industrieel niveau. Gernat gebruikte zeolieten als filter.

Zeolieten zijn zeer poreuze materialen die heel selectief kunnen zuiveren. Door de juiste zeoliet te gebruiken, kunnen alleen de wortmoleculen uit het bier gefilterd worden en blijft de rest (denk aan de hopsmaak, schuimkraag en kleur) behouden. Bovendien is deze nieuwe techniek niet alleen een effectieve filter, maar kan ook worden opgeschaald.

Heineken

Heineken financierde dit onderzoek. Gernat treedt na haar promotieonderzoek in dienst als onderzoeker bij de R&D-afdeling van de brouwer. Onderzoek naar opschaling van de zeolietenzuivering wordt een van haar onderzoeksonderwerpen, meldt TU Delft.

Bron: TU Delft

Dossiers
Lees ook
Biermarkt krijgt ook in januari een harde klap

Biermarkt krijgt ook in januari een harde klap

De coronacrisis heeft een negatief effect op de bierverkoop. Sinds de lockdown van oktober 2020 daalden de verkopen. Dat geldt ook voor januari 2021. Deze maand daalde totale bierverkoop met 30 procent en in de horeca met 92 procent.

Inschrijving bierwedstrijd Nederlands Nieuwe geopend

Inschrijving bierwedstrijd Nederlands Nieuwe geopend

Professionele brouwers kunnen zich inschrijven voor de bierwedstrijd Nederlands Nieuwe. Het Bierburo daagt hen uit om het beste nieuwe bier, Nederlands Nieuwe, te brouwen. De laatste editie van deze wedstrijd vond drie jaar geleden plaats.

Brouwerij Kees en Multi Bier gaan samenwerken

Brouwerij Kees en Multi Bier gaan samenwerken

Brouwerij Kees en Multi Bier gaan samenwerken. Kees Bubberman en Patrick Smits tekenden een exclusieve samenwerkingsovereenkomst. Multi Bier wordt de exclusieve partner van de brouwerij voor zowel de retailmarkt als de foodservice.