Voorzitter van CRAFT spreekt op More than Drinks Inspiration!

Michel Ordeman_MTDi

De nieuwe vakbeurs voor de drankenbranche More than Drinks Inspiration! vindt plaats op 6 en 7 september in de Beursfabriek Nieuwegein. Naast exposanten biedt deze beurs ook een uitgebreid programma van sprekers. Michel Ordeman, voorzitter van CRAFT, praat de bezoekers bij over ontwikkelingen bij de kleine ambachtelijke brouwer in Nederland. 

CRAFT is de branchevereniging van onafhankelijke Nederlandse brouwers. De vereniging werd in 2003 opgericht onder de naam Klein Brouwerij Collectief (KBC). Deze naam wijzigde in 2016 gewijzigd in CRAFT. De vereniging heeft inmiddels meer dan 170 leden, en promoot en behartigt de belangen van deze leden richting markt, media en politiek.

De speerpunten zijn:

  • Het promoten van de onafhankelijke, traditionele en innovatieve cultuur van Nederlandse CRAFT-brouwers;
  • Het beschermen van onze branche en het bieden van een verenigde stem voor CRAFT-brouwers;
  • Kennis delen met brouwers en consumenten over de diversiteit, smaak en kwaliteit van bier;
  • Het bouwen van een collegiale community van brouwers en bierliefhebbers;
  • Het ontwikkelen van relaties en samenwerkingen met partners en stakeholders uit onze branche;
  • Het uitdragen van ethische en juridische standaarden;
  • Het steunen en stimuleren van verantwoorde bierconsumptie.

Diversiteit

De Nederlandse biercultuur blinkt niet uit met een specifieke bierstijl, zoals de Duitsers dat doen met hun ‘Weizens’ of de Belgen met hun ‘Tripels’ en ‘Lambieken’. Nederlandse craft brouwers blinken uit in diversiteit. Het aanbod kan variëren van een traditionele Belgische Dubbel tot een nieuwerwetse IPA of zelfs kruisingen tussen verschillende stijlen.

De diversiteit van de CRAFT-leden is juist de kracht. In Nederland zijn honderden zelfstandige brouwerijen die slechts 5 procentvan de markt in handen hebben. Samen geven zij kleur aan het bierlandschap waarin het overgrote aanbod bestaat uit pils. CRAFT-brouwers brouwen op hun eigen manier. Bij de ene brouwerij komt hierbij meer handwerk aan te pas dan bij de ander. Sommige brouwerijen zijn meer marketing gedreven dan anderen. Ook verschillen CRAFT-brouwers sterk van elkaar qua ambitie. Zo willen sommige vooral de regionale markt bedienen en hebben anderen internationale aspiraties.

Onafhankelijk

De belangrijkste overeenkomst tussen CRAFT-brouwers is ‘onafhankelijkheid’. CRAFT-brouwers hebben de vrijheid om creatieve en traditionele bieren te brouwen. CRAFT-brouwers brouwen bier ‘for the love of beer’. Niet om zoveel mogelijk aandeelhouderswaarde te creëren.

CRAFT-brouwers brouwen geen ‘speciaal bier’. Deze term is in Nederland ontstaan om het onderscheid tussen boven- en ondergistende bieren te maken. Ondergistende bieren kunnen echter wat ons betreft net zo speciaal zijn als bovengistende bieren. Mits gebrouwen op authentieke wijze en zonder kostenbesparende concessies bij het gebruik van ingrediënten.

More than Drinks Inspiration!

More than Drinks Inspiration! is het nieuwe vakevenement voor de gehele drankenbranche. Van leveranciers tot slijters tot groothandel en retail. Alea Publishers en de redactie van vakblad More than Drinks! bedachten een nieuw concept met als doel de hele branche op de hoogte te brengen van de actuele stand van zaken in de drankenretail. Er is een uitgebreide beursvloer waar klanten en aanbieders elkaar kunnen treffen.

De beurs onderscheidt zich door korte, dynamische, informatieve en inspirerende seminars en workshops. Hier geven toonaangevende sprekers hun visie op het vak en tips voor een betere bedrijfsvoering en rendement. Naast Michel Ordeman spreken onder andere Arina van Leenen van wijnlandgoed Betuws Wijndomein, Jan-Paul Rutten van de Gulpener Bierbrouwerij, Marco Philipsen van Mitra drankenspeciaalzaken en Stijn Deelen van de Vereniging Nederlandse Brouwers.

Lees ook
Empack Reconnect wordt online only evenement

Empack Reconnect wordt online only evenement

Empack Reconnect, de vakbeurs voor verpakkingstechnologie, wordt een volledig online evenement dat op donderdag 17 september plaats vindt. Dit betekent dat de fysieke vakbeurs in Jaarbeurs Utrecht niet doorgaat. Onlangs kondigde Easyfairs Empack Reconnect aan als hybride verpakkingsevenement, maar de meerderheid van de community bleek de voorkeur te...

Ondanks coronacrisis toename aantal brouwerijen

Ondanks coronacrisis toename aantal brouwerijen

Ondanks de coronacrisis groeit het aantal bierbrouwerijen in Nederland. Dit jaar kwamen er tot nu toe 13 brouwerijen bij. Bierista.nl, een biercommunity van bierexperts, verwacht niet dat deze groei nog verder door gaat zetten. Alain Schepers ban Bierista denkt dat het hoogtepunt van de bierrevolutie is bereikt en voorziet een daling van het aantal...

Multi Bier werkt samen met Amerikaanse craft bierbrouwerij

Multi Bier werkt samen met Amerikaanse craft bierbrouwerij

De oudste craft bierbrouwerij van Amerika, Sierra Nevada Brewing Company, gaat exclusief samenwerken met Multi Bier. Onder andere de Pale Ale en verschillende IPA's komen bij de speciaalbier groothandel in de schappen te liggen.