Wijn-spijs combinaties met sherry

20 juni 2023 Redactie BeverageNL D.O. Sherry Wijnen

Sherry Wijnen passen bij elke gelegenheid, van het aperitief tot het diner, van de traditionele keuken tot avant-garde. In het kader van de Europese campagne voor Sherry deelt D.O. Sherry Wijnen de beste wijn-spijs combinaties.

Manzanilla

Manzanilla is een gestructureerde witte wijn. Sappig en fris met suggestieve aroma’s, zilte tonen en hints van geroosterde amandelen. Het zilte karakter versterkt alle soorten smaken, vooral die uit de zee, zoals zeevruchten en vis. Twee bekende combinaties met Manzanilla zijn oesters en haring. Ook past Manzanilla goed bij producten met zoute smaken, bijvoorbeeld gerijpte ham, worstjes, gedroogde en gezouten vlees of vis. Tot slot combineert de drank ook goed met gerechten die azijn bevatten: salades, gemarineerde- of gepekelde gerechten en koude soepen.

Fino

Fino is een droge en expressieve witte wijn die de smaken van gerechten versterkt. De drank past goed bij gedroogd- of gezouten vlees, zoals Iberische ham, kaas of salades. Daarnaast versterken de delicate, scherpe aroma's en lichte hints van amandel de zilte en gejodeerde smaken van kaviaar, vis, zeevruchten, sashimi en in het bijzonder: sushi. De zilte smaak van de Sherry Wijn versterkt de smaak verse vis en harmonieert daarnaast ook met de sojasaus die zoutig is. De lage zuurgraad brengt de rijstazijn in evenwicht. Het aroma van groene amandelen in de afdronk van de Fino vormt een goede combinatie met de umami van Yaki Nori geroosterde zeewier.      

Amontillado

Amontillado is een omhullende wijn met grote complexiteit en met uitgebalanceerde zuurgraad. Deze wijn past bij exotische keukens, de droge en intense smaak past zich aan, zelfs bij de meest risicovolle smaakcombinaties. Amontillado verrijkt gerecht als pittige stoofschotels, verschillende soorten stamppot, truffels, champignons, wit vlees, gerookte of gesmoorde gerechten, curry's, Blauwvintonijn, asperges en artisjokken.

Oloroso

Oloroso is een droge en krachtige wijn. De enorme aromatische complexiteit en grote persoonlijkheid maken dat deze wijn vooral past bij gerechten met karakter. Het is de meest geschikte wijn voor rood vlees en wild. Hij combineert perfect met stoofschotels zoals ossenstaart of wang. Een uitzonderlijk goede wijn-spijs combinatie met champignons en met sterk gerijpte kazen.

Cream

Cream is een van de meest fluweelachtige Sherry Wijnen. De aroma’s bestaan uit noten, nougat, karamel en geroosterde nuances. Cream combineert goed met ingrediënten met redelijk wat vet, zoals zachte- en blauwe kazen. Een ideale Cream wijn-spijs combinatie is met foie gras of andere patés. Deze sherry doet het ook erg goed bij gekruide recepten en nagerechten zoals ijs, fruit en gebak.

Pedro Ximénez

Pedro Ximénez is een prestigieuze en populaire wijn met een ebbenhouten kleur en rijke aroma's van honing, gekonfijt fruit, vers gemalen koffie, vijg en en rozijnen. Pedro Ximénez heeft een zoete smaak en vormt een goede combinatie met pittige blauwe kazen en desserts op basis van pure chocolade en ijs.

Consejo Regulador        

De Raad van Toezicht van de D.O. Vinos de Jerez (Sherry Wijnen), bekend als de zogeheten Consejo Regulador, was de eerste die in 1935 het reglement voor een oorsprongsbenaming publiceerde. Daarom hebben we het over 'Jerez-Xérès-Sherry' en 'Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda' als oudste oorsprongsbenamingen (D.O.) in Spanje.

Binnen het Sherry gebied is er nog een ander product, namelijk de 'Sherry Azijn'. De oorsprongsbenaming  (P.D.O.) beschermt deze sinds 1994. De Raad van Toezicht die deze drie benamingen beschermt, verenigt 1.750 wijnbouwers en een honderdtal wijnhuizen, die gevestigd zijn in de zogenaamde 'Marco de Jerez' in de provincie Cádiz. Zij zijn allen verantwoordelijk voor het beheer, de controle en de kwaliteit van alle wijnen. Dit waarborgt de kwaliteit van de betreffende regionale producten ten behoeve van de consumentenmarkt.  

Altijd op de hoogte blijven?