Wijnacademie start cursus Gedistilleerdbrevet

Cursus Gedistilleerdbrevet Foto: Wijnacademie

De Wijnacademie start 15 april met de cursus Gedistilleerdbrevet nieuwe stijl. Tijdens deze cursus komen naast het distilleren ook het maken van cocktails en het experimenteren met combinaties gedistilleerd-spijs aan bod. De cursus wordt gegeven door Thijs Akkerman, vinoloog en distilleerder bij Stokerij Lubberhuizen.

Distilleerders proberen de essentie van een drank te vangen in een fles. Dit kan gebeuren op basis van druiven, andere fruitsoorten, granen of suikerbieten. Er is een eindeloze variatie aan grondstoffen, distilleermethodes en manieren van rijping.

Cursus Gedistilleerdbrevet

In drie dagen wordt tijdens de cursus Gedistilleerdbrevet de theorie zoveel mogelijk uitgelegd aan de hand van de praktijk. De eerste dag brengen de cursisten een bezoek aan Stokerij Lubberhuizen in de Betuwe. Tijdens een rondleiding krijgen de cursisten alle stappen van het ambachtelijke stookproces te zien.

De tweede lesdag vindt plaats op de Wijnacademie in Maarn. Hier wordt de theorie achter distillaten als wodka, tequila, cognac, grappa, rum en whisky uitgelegd aan de hand van uitgebreide proefsessies. Wat zit er in je glas? Waarom denk je dat? Wat is de essentie van deze drank? Deze dag is er aandacht voor onder andere: vergisten, mouten, branden, distilleren, rijpen en verdunnen aan bod. Ook komen de nieuwe trends vorbij.

De laatste lesdag staat het mixen van klassieke) cocktails en het experimenteren met distillaat-spijs-combinaties centraal. Daarnaast is er aandacht voor regelgeving en gezondheid.

Slijterij en horecaondernemingen

De cursus Gedistilleerd Brevet (SDEN3) van de Wijnacademie is geschikt voor medewerkers en eigenaren van slijterij en horecaondernemingen. Zij kunnen de kennis die ze opdoen met het uitgebreide proeftechnische gedeelte en de theorie die gekoppeld wordt aan de praktijk, inzetten bij de inkoop en verkoop van gedistilleerd. Het Gedistilleerd Brevet geeft ook toegang tot de opleiding tot Liquorist (SDEN4), eveneens aan de Wijnacademie.

Vinoloog Thijs Akkerman geeft de cursus. Akkerman is in bezit van het WSET Diploma in Wines and Spirits en het distilleerdiploma van de landbouwuniversiteit Hohenheim in Stuttgart. Hij importeert wijnen en distillaten, geeft les over dranken en is distilleerder bij Stokerij Lubberhuizen.

Dossiers
Lees ook
Drankrituelen

Drankrituelen

Wij Nederlanders horen vaak dat we zuinig zijn. Iets wat in onze Calvinistische aard zou zitten. We doen liever normaal, dan doen we namelijk al gek genoeg. Deze houding zie je ook terug wanneer er naar onze drankrituelen wordt gekeken. Terwijl in het Amerika en Engeland van 1900 de cocktails tot een ware kunstvorm werden verheven, dronken wij ons borreltje...

De iStill-revolutie

De iStill-revolutie

De computergestuurde distilleerketel iStill veroorzaakt een revolutie in de distilleerwereld. Vooral onder craft-distillers is de relatief goed betaalbare en gebruiksvriendelijke ketel populair, maar ook steeds meer grotere distilleerderijen schaffen een iStill aan. Wereldwijd zijn er al meer dan zeshonderd exemplaren van deze Hollandse vinding verkocht.

Vinexpo Bordeaux: doeltreffend beursconcept op maat

Vinexpo Bordeaux: doeltreffend beursconcept op maat

De Vinexpo Bordeaux, de internationale vakbeurs voor wijn en gedistilleerd, opent haar deuren van 13 t/m 16 mei 2019. Het vernieuwde evenement geeft prioriteit aan de kwaliteit, prestaties en relevantie van de inhoud van het aanbod.