Wijnimport blijft licht dalen

15 mei 2015

Klimaatverandering belangrijke factor voor wijntoekomst

De toekomst van de wijnhandel hangt van vele factoren af, en daarvan is klimaatverandering een van de – zo niet dé – belangrijkste. Daarover waren de vooraanstaande wijnmakers die onlangs op uitnodiging van importeur Oud Reuchlin & Boelen met Nederlandse wijnvakmensen van gedachten kwamen wisselen over ontwikkelingen in de wijnhandel het roerend eens. Andere belangrijke factoren voor het komende decennium zijn de blijvende trouw aan druivenrassen die al generaties lang gebruikt worden, positieve effecten van waterschaarste op druif en wijn, bewaking van de balans van alcohol, zuren en suiker, het risico van de schroefdop bij complexe bewaarwijnen, en de blijvende noodzaak om sulfiet toe te voegen om wijnen goed te kunnen bewaren.

Daling-wijnimport-01 Eric Welles (rechts), algemeen
directeur van ORB, met het Franse
gezelschap van vooraanstaande
wijnmakers.

De vijf ‘wijntrendvoorspellers’ waren niet de minsten: Étienne Hugel (Hugel & Fils), Gregory Viennois (Laroche), Pascal Jolivet, Noël Richard (Borie-Manoux) en Odile Misery (M. Chapoutier). In een dynamische sessie onder leiding van Ronald de Groot, hoofdredacteur van het wijnvakblad Perswijn, deelden zij hun visie op een aantal aspecten van de toekomst voor de Franse wijnbouw, waarvan de belangrijkste onderdelen ook gelden voor de meeste andere wijnlanden.

Lees het hele artikel in de nieuwe uitgave. Vraag een proefnummer aan of abonneer je en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Altijd op de hoogte blijven?