Wine of Moldova richt zich op Nederlandse markt

23 juni 2023 Redactie BeverageNL PitchPR

Het nationale wijnmerk Wine of Moldova wil de Nederlandse markt veroveren. Verschillende Moldavische wijnhuizen zoeken importeurs die hun wijnen willen vertegenwoordigen op de Nederlandse markt. Dat meldt Pitch PR, het bureau dat Moldavische wijnen in Nederland promoot.

Sinds 3000 jaar voor Christus wordt er in Moldavië wijn geproduceerd en in het bevindt zich de grootste ondergrondse wijnkelder ter wereld. Het land trekt hierdoor veel wijntoerisme. In 2005 werd 96 procent van Moldavische wijn geëxporteerd naar CIS landen*, waarvan 85 procent naar Rusland. Met de oprichting van het nationale wijnmerk Wine of Moldova op 5 december 2013 veranderde dit. In 2022 ging 75 procent van de geëxporteerde wijnflessen naar non-CIS landen, waaronder 54 procent naar Europa.

Wijnland Moldavië

Al is Moldavië klein, gelegen tussen Roemenië en de Oekraïne, toch staan ze eerste op gebied van wijngaard dichtheid en staat het land op de zestiende plaats op de lijst van wijnproducerende landen ter wereld. Moldavië beschikt over 122.000 hectare wijngaarden waar 35.300 hectare witte druivenrassen en op 33.100 hectare rode druivenrassen aangeplant staan. Zowel bekende als inheemse druivenrassen zijn er te vinden, van Sauvignon Blanc en Chardonnay tot Feteasca Alba en Regala. 34 procent van de wijngaarden zijn te vinden op de valleihellingen van de Nistru, Prut en Raut rivieren, 52 procent op heuvels oftewel natuurlijke amfitheaters met diameters van 3 tot 5 kilometer. De uitgestrekte bossen bovenop de heuvels beschermen de wijngaarden van krachtige wind, koude winters en zomerse droogte.

* CIS-landen is een los verband van ex-Sovjetstaten dat ontstond na de val van de Sovjet-landen in december 1991.

Altijd op de hoogte blijven?