Zorgen Diageo over gevolgen klimaatverandering voor alcoholproductie

12 juni 2023 Unsplash

De gevolgen van klimaatverandering baren veel zorgen. Ook bij het Britse drankenconcern Diageo, bekend van merken als Johnnie Walker, Smirnoff, Guinness en Baileys. Door de klimaatverandering kan er een tekort aan water ontstaan waarmee de drankproductie van Diageo in gevaar komt.

Volgens Michael Alexander, wereldwijd hoofd op het gebied van water, milieu en landbouwduurzaamheid bij Diageo, vormt waterzekerheid als gevolg van klimaatverandering het grootste risico voor het bedrijf. Alexander: “Je kan de meest efficiënte brouwerij of distilleerderij ter wereld zijn, maar het zal het risico nog steeds niet verkleinen als er droogte is.”

Waterverbruik

Water is het belangrijkste bestanddeel voor gedistilleerde dranken en bier. Vorig jaar gebruikte Diageo meer dan 17,5 miljard liter water voor zijn activiteiten. Niet alleen is water het belangrijkste bestanddeel, ook is het essentieel voor de andere ingrediënten zoals granen en druiven.

Het Britse drankenconcern heeft als doel om het waterverbruik te verminderen door efficiënter te werk te gaan, met name in gebieden waar schaarste kan optreden zoals Turkije en Mexico. Diageo geeft als voorbeeld nieuwe technologieën om gewassen van water te voorzien. “We weten dat we een goede strategie hebben opgezet, maar we weten ook dat de crisis aan het versnellen is”, besluit Alexander.

Diageo

Diageo is een wereldleider op het gebied van alcoholische dranken met een collectie van merken zoals Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Buchanan's en Windsor whisky's, Smirnoff en Cîroc en Ketel One wodka's, Baileys, Don Julio, Tanqueray en Guinness. Diageo-producten worden verkocht in meer dan 180 landen over de hele wereld.

Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven?