Bier en wijn voor 800-jarig bestaan Munsterkerk

17 december 2019
Foto: Wikimedia

Volgend jaar bestaat de Munsterkerk in Roermond 800 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum wordt er een speciaal Munster Abdij bier gebrouwen en de Roermondse wijnhandel Jean Berger brengt een rode en een witte wijn. Dat meldt 1Limburg.

De bouw van de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk startte aan het begin van de 13e eeuw. Het was onderdeel van de Munsterabdij, cisterciënzer vrouwenabdij die werd gesticht rond 1218 door graaf Gerard III van Gelre. Op 1 oktober 1220 vond de kerkwijding van de kloosterkerk plaats door aartsbisschop Engelbert van Keulen. De kerk is het enige wat rest van de abdij, de laatste gebouwen werden begin van de 20e eeuw gesloopt .

Deken Rob Merkx vertelt aan 1Limburg dat de abdij in het verleden over een eigen brouwerij beschikte. Het nieuwe Munster Abdijbier wordt een traditioneel abdijbier, dubbel blond, met een alcoholpercentage van 6,5 procent. Op 23 oktober ging het brouwproces voor de eerste 1000 liter van start in De Brouwschuur in Weert. Het bier is een initiatief van Rotary Roermond en wordt deze winter verkrijgbaar.

De speciale Munsterwijn is een initiatief van de Roermondse wijnhandel Jean Berger. Deze wijn heeft de naam Notre Dame du Munster de Ruremonde, Pays d'Hérault’ gekregen. De wijn komt uit Zuid Frankrijk en er is een rode en witte variant. De Notre Dame du Munster 2018 Blanc, Pays d'Hérault is een droge witte wijn gemaakt van Sauvignon Blanc en Vermentino-druiven. De rode wijn, Notre Dame du Munster 2018 Rouge, Pays d'Hérault, gemaakt van Cabernet Sauvignon, Carignan & Merlot-druiven. Beide wijnen werden gepresenteerd tijdens de start van jubeljaar op 1 december.

Altijd op de hoogte blijven?