Brancheorganisaties willen gerichte aanpak problematisch alcoholgebruik

3 juli 2023 Redactie BeverageNL Unsplash

Een verbod op alcohol in sportkantines, geen verkoop meer in de supermarkt of gezondheidswaarschuwingen op het etiket. Allemaal maatregelen die staatssecretaris Van Ooijen zou overwegen om problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Volgens de branche worden ook verantwoorde drinkers hiermee getroffen en pleit voor een gerichte aanpak.

In verschillende media waaronder De Telegraaf en Kassa verschenen berichten over plannen die staatssecretaris Maarten van Ooijen zou overwegen voor de aanpak van problematisch alcoholgebruik. Op ‘Maartens betuttellijst’, zoals de plannen in de Haagse wandelgangen genoemd zouden worden, staan onder andere een verbod op alcohol in sportkantines, geen alcohol schenken in de vroege ochtend (tussen 4.00 en 8.00 uur), geen verkoop van wijn en speciaalbier in de supermarkt en gezondheidswaarschuwingen op het etiket.

Aanvulling aanpak Preventieakkoord

Volgens een woordvoerder gaat het hier om mogelijke oplossingen en zijn er nog geen besluiten genomen. “Om de breed gesteunde doelen van het Preventieakkoord met betrekking tot problematisch alcoholgebruik te halen, moet er meer gebeuren”, reageert de woordvoerder op Kassa. “Staatssecretaris Van Ooijen heeft daarom aan de Kamer toegezegd dat hij komt met een aanvulling op de aanpak die nu loopt. Over de mogelijke inhoud daarvan is hij met alle betrokkenen in gesprek, van industrie tot wetenschap tot gezondheidsfondsen. Er is nog niet voorgesorteerd op specifieke maatregelen.”

Vooral verantwoorde drinkers

De branche is kritisch over de mogelijke plannen. “Laat de staatsecretaris het echte probleem aanpakken en zich specifiek richten op problematische alcoholdrinkers in plaats van met hagel te gaan schieten waardoor ook alle Nederlanders de dupe worden die juist wel verantwoord hun glas bier drinken”, reageert Fred Teeven, voorzitter Nederlandse Brouwers. “Het kabinet moet ophouden het beeld te schetsen dat het overgrote deel van de Nederlanders geen maat weet te houden. Het tegendeel is het geval.”

Aanpak Jongeren

 “Overmatig drinken is op het laagste niveau ooit”, reageert Peter de Wolf van Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA). In 2022 daalde dit aandeel naar 6,5 procent. “Internationaal lopen we gewoon op kop.” Uit cijfers blijkt dat het aandeel van zware drinkers, overmatig drinken en drinken tijdens zwangerschap dalen en op koers liggen met de afspraken in het Preventieakkoord. De enige echte probleemgroep zijn de jongeren (onder de 18 jaar). De Wolf pleit daarom voor een gerichte aanpak voor deze groep.

Nederlandse Brouwers wil ook een gerichtte aanpak. “We hebben de staatssecretaris van VWS onlangs laten weten dat we ons daarover zorgen maken en dat we met hem willen nadenken over maatregelen. Van onze kant hebben we daarover voorstellen gedaan wat we extra kunnen doen in aanvulling op alles wat we al doen. We zijn in afwachting van een vervolg daarop.” Ook wijst de stichting erop dat de handhaving van de bestaande regelgeving te wensen over laat.

Altijd op de hoogte blijven?