€1,3 miljoen voor ontwikkeling van eiwit uit gist

FUMI

Beeld: FUMI Ingredients

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kent €1,3 miljoen subsidie toe aan samenwerkingsproject EGGcited, waarin drie bedrijven uit Gelderland werken aan de ontwikkeling en opschaling van eiwitpoeder gemaakt uit gist van bierbrouwerijen.

De subsidie is om precies te zijn toegekend door de Managementautoriteit Oost-Nederland, in het kader van het Operationeel Programma Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) 2014-2020 Oost-Nederland (OP Oost), aldus het persbericht.

EGGcited ontwikkelt een innovatieve en schaalbare technologie voor de extractie van functionele eiwitten en eiwit-vezelcomplexen uit gebruikte gist van bierbrouwerijen. Het product kan dierlijke eiwitten zoals kippenei-eiwit en melkeiwit vervangen in de voedingsmiddelenindustrie, bijvoorbeeld in vleesvervangers. Doel is de CO2-voetafdruk van voedingsmiddelen te verlagen en de circulariteit van de voedselproductie te vergroten.

Drie bedrijven

Het consortium bestaat uit drie MKB-ondernemingen uit Gelderland, met ten eerste NIZO (privaat instituut en contractresearch organisatie) als projectleider. NIZO biedt kennis en faciliteiten voor de ontwikkelingen en opschaling van nieuwe voedingsmiddelen en ingrediënten. Ten tweede de bedenker van de technologie, FUMI Ingredients, een start-up ontstaan als spin-off van Wageningen University & Research. Het derde bedrijf is Ruitenberg Ingredients, dat nieuwe ingrediënten verwerkt tot functionele toepassingen in consumentenproducten en als launching customer een versnelling kan bewerkstelligen.

Van afvalgist naar eiwitpoeder

Bierbrouwer AB InBev levert de grondstoffen aan, waarbij het met name gaat om brewers spent yeast (BSY). BSY bevat allerlei nutritionele en functionele ingrediënten. Toch wordt het tot nu toe alleen verwerkt tot laagwaardige diervoeding. Corjan van den Berg, CEO FUMI Ingredients, zegt in het persbericht: “In voorgaande jaren is de technologie om functionele eiwitten uit BSY te winnen door FUMI Ingredients op labschaal ontwikkeld (proof-of-concept). In het EGGcited project zal de technologie worden doorontwikkeld naar industrieel relevante pilotplantschaal. De uitkomst is een proces met een significant kleinere CO2-voetafdruk voor de productie van eiwit vergeleken met de productie van ei-eiwit of melkeiwit. Door het winnen van eiwit uit een reststroom van de bierbrouwerij wordt het grondstofgebruik teruggedrongen en wordt bijgedragen aan circulariteit van de humane voedselproductie. Het proces wordt in eerste instantie ontwikkeld voor biergist, maar is zéér schaalbaar en kan ook op basis van andere grondstoffen (algen, bacteriën, etc.) opereren.”

Als het project is afgelopen willen de bedrijven blijven samenwerken aan innovatie, nieuwe businessmodellen, andere micro-organismen en productie. Zo creëren de partijen een permanent ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen op het gebied van alternatieve eiwitten in Oost Nederland.

Dossiers
Lees ook
Jan Linders Supermarkten en Bier&cO presenteren Dutch Beer Challenge 'Gouden Medaillewinnaars' Box

Jan Linders Supermarkten en Bier&cO presenteren Dutch Beer Challenge 'Gouden Medaillewinnaars' Box

Jan Linders Supermarkten en Bier&cO brengen voor het derde jaar op rij Dutch Beer Challenge 'Gouden Medaillewinnaars' Box uit. Dit is een selectie van twaalf bieren die zijn beloond met een gouden medaille tijdens de Dutch Beer Challenge 2021.

Week van het Nederlandse Bier 2021

Week van het Nederlandse Bier 2021

Op 27 mei start de negende editie van de Week van het Nederlandse Bier. Tot en met 6 juni staat de Nederlandse biercultuur centraal. Vanwege de coronapandemie vinden de activiteiten vooral online plaats.

Winnaars Dutch Beer Challenge zijn bekend

Winnaars Dutch Beer Challenge zijn bekend

Via een livestream op 12 mei zijn de winnaars van de zevende editie van de Dutch Beer Challenge bekend gemaakt. 91 bieren werden bekroond.