Wetsvoorstel Ziengs bedreigt doelstelling Nationaal Preventieakkoord

Wetsvoorstel Ziengs Het deze zomer ingediende initiatief wetsvoorstel van Erik Ziengs (VVD) hangt volgens de Koninklijke SlijtersUnie als een zwaard van Damocles boven de alcohol paragraaf in het Nationaal Preventieakkoord. Het voorstel beoogt ondernemers meer ruimte te bieden voor verstrekking van alcohol en creëert een toename van verstrekkingspunten. 

Wetsvoorstel Ziengs

Door het voorstel kunnen alcoholhoudende dranken geschonken en verkocht worden bij kappers, boekhandels en andere niet daarvoor uitgeruste ondernemingen. Bovendien leidt het voorstel ertoe dat sterke drank feitelijk in de supermarkt belandt, en niet meer – zoals nu – in aparte slijtlokaliteiten hoeft te staan. Een slijtlokaliteit kan naadloos in een andere winkel worden ingepast. Het schap van de supermarkt kan dan hetzelfde schap zijn als dat van de ingebouwde slijterij, zonder dat er enige visuele scheiding zichtbaar is.

Nationaal Preventieakkoord

Het Nationaal Preventieakkoord erkent het positieve verband tussen de toename van de beschikbaarheid en alcohol gerelateerde schade. Vanuit die gedachte ligt het volgens de Koninklijke SlijtersUnie meer voor de hand dat het aantal verstrekkingspunten wordt beperkt, in plaats van uitgebreid zoals in het voorstel van Ziengs. De partijen die bij het Preventieakkoord zijn betrokken, hopen dat de huidige Kamermeerderheid zich dit realiseert en het voorstel van Ziengs afwijst.

Koninklijke SlijtersUnie

Ron Andes, voorzitter van de Koninklijke SlijtersUnie, de brancheorganisatie voor slijters: “We zijn blij dat ondertekenaars van dit akkoord het met ons eens zijn dat accijnsverhoging geen oplossing vormt voor problematisch alcoholgebruik en dat het verband tussen de toename van de beschikbaarheid en alcohol gerelateerde schade is erkend.” Hij vervolgt: “Het Nationaal Preventieakkoord is een belangrijke stap op weg naar een gezonder Nederland. Daarmee zijn we er helaas nog niet. De volgende krachtmeting zal het wetsvoorstel van Ziengs zijn. Ik kan alleen maar hopen dat de Kamer dit zeer kritisch zal benaderen, omdat anders de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord een illusie zullen blijken te zijn.”

Lees ook
Investering voor Belgisch alcoholijs

Investering voor Belgisch alcoholijs

In 2017 lanceerden Jorgo Struyve en Nicolas Destoop hun alcoholijsjes onder de naam LiQ op de Belgische markt. Nu willen de mannen de volgende stap zetten en hun product in meer winkels in de schappen krijgen. Hiervoor hebben ze een investering nodig van 500.000. Ze hebben een ondernemer gevonden die 400.000 euro investeerd. De rest willen ze verzamelen...

Alcohol op elke hoek van de straat: willen we dat?

Alcohol op elke hoek van de straat: willen we dat?

Deze maand heeft VVD Kamerlid Erik Ziengs zijn definitieve wetsvoorstel ingediend voor het versoepelen van de regels voor de verkoop en het schenken van alcohol. De strekking van deze wet is dat gemeenten een Drank- en Horecawetvergunning kunnen geven aan bijna iedere lokale winkel en dienstverlener die bier en wijn als nevenactiviteit wil verkopen...

Kennismaking nieuwe bestuursleden - Peter van Sloun

Kennismaking nieuwe bestuursleden - Peter van Sloun

Op 25 mei jl. zijn tijdens de algemene ledenvergadering van de SlijtersUnie – die in verband met Covid-19 digitaal plaats vond – Dennis Poldervaart en Peter van Sloun verkozen tot nieuwe bestuursleden. In dit artikel maken we kennis met Peter.