Nederlandse street artist ontwerpt nieuwste Duvel Collection Glass

6 september 2021 Redactie BeverageNL

De Nederlandse street artist FAKE, bekend van zijn Super Nurse kunstwerk, is de ontwerper van het nieuwste Duvel Collection Glass. Hij liet zich inspireren door de bekende Duvel-elementen en kwam met een ontwerp dat past bij de huidige wereld waarin we leven. "Een engeltje lonkt met de duivel, omdat momenteel zelfs een engeltje toe is aan een leven zonder regels."

Duvel bestaat in 2021 150 jaar. Sinds 2007 biedt de bierbrouwer een podium aan bijzondere kunstenaars en artiesten om hun creatieve geest los te laten op het ontwerp van het iconische glas. Morrison Schiffmacher  was vorig jaar de ontwerper, dit jaar gaf Duvel de eer aan FAKE. Het nieuwe glas werd 1 september onthuld aan de hand van een Duvel Art Walk in Amsterdam-Noord.

Duvel Collection Glass 2021

De Belgische brouwerij, die al voor de vierde generatie in handen is van de familie Moortgat, heeft altijd een bijzondere interesse gehad in kunst. Vanwege de voorliefde voor street-art van FAKE, werd voor de lancering van het Duvel Collection Glas 2021 gekozen voor een speciaal gecureerde Art Walk. De wandeling is gratis te bezoeken tot en met 12 september.

Duvel en FAKE zochten samen naar kunstwerken die passen bij zowel de brouwer als de street artist. De Duvel Art walk start bij het NDSM-plein en eindigt in het Noorderpark bij Pompet, waar het glasontwerp een prominente plek krijgt. FAKE neemt je mee langs een rauwe kunstwerkenroute, met enkele werken van hem zelf als ook werken van andere street-artists zoals Shoe, Juice, Sjem Bakkus & Lars Brehm. Bij ieder kunstwerk kun je intunen middels een speciale QR-code die toegang geeft tot de door FAKE ingesproken audiotour.

FAKE

"Ik vond het een eer en een mooie uitdaging om een glasontwerp voor Duvel te maken", vertelt street artist FAKE. "Met mijn ontwerpen probeer ik altijd stof tot nadenken te geven, een dialoog op gang te brengen, toegankelijk en positief. De keuze voor de spanning tussen het engeltje en het duiveltje, lag voor mij voor de hand. We hebben eindelijk weer een stukje vrijheid herwonnen, na een lange periode van binnen zitten en regels volgen. We willen erop uit, de kroeg in, in gesprek met elkaar. We snakken naar ruimte en vrijheid, naar het stoute en ondeugende. In mijn ontwerp is het leven bij het duiveltje een stuk leuker dan bij het engeltje. De duvel kent geen regels en dat inspireert de engel. Ze lonkt naar hem en wil meedoen. Net als wij. En hoe kan dat beter dan met vrienden en dierbaren onder het genot van een glas Duvel in de kroeg? Dat duiveltje zit in ons allemaal en wil er graag weer eens uit.”

FAKE is de artiestennaam van Manuel Seikritt, sinds 2006 aan het werk als street-artist. FAKE zette zichzelf in één klap op de wereldkaart met zijn werk Super Nurse dat hij ontwierp in de eerste lockdown-periode. Het is een ode is aan zorgmedewerkers en werd geprojecteerd op diverse ziekenhuizen in de VS. De kunstwerken van FAKE zijn voor iedereen; hij wil mensen op een laagdrempelige manier aan het lachen maken en aan het denken zetten. Hij maakt graag iconische beelden geïnspireerd op wat er in de wereld gebeurt, om mensen te raken en een reactie uit te lokken.

Duvel Moortgat

De geschiedenis van Duvel Moortgat begon in 1871. Toen startte Jan-Léonard Moortgat, zélf telg uit een brouwersfamilie, samen met zijn vrouw Maria De Block een brouwerij. De biertraditie van zijn familie ging terug tot in de 17e eeuw en met deze kennis en ervaring wist hij brouwerij Moortgat na een paar moeilijke eerste jaren tot een succes te maken. Onder leiding van de vierde generatie Moortgats groeide de brouwerij uit tot een internationaal begrip met Duvel als iconisch vlaggenschip.

Altijd op de hoogte blijven?