Oogst Wijnhuis Ribera del Duero van goede kwaliteit

16 december 2021 Redactie BeverageNL

De oogst van het Spaanse wijngebied Ribera del Duero is afgerond. Tussen 9 september en begin november haalden de verschillende wijnhuizen de oogst binnen. Hoewel de meeste wijnboeren last hadden van extreme weersomstandigheden waren de  meer dan 109 miljoen geoogste kilo druiven van uitstekende staat en kwaliteit, waaronder bijna 786.000 Albillo Mayor.

Het veranderlijke weer beïnvloedde de oogst. De droogte en het gebrek aan regen aan het begin van het seizoen en de regen aan het einde van het seizoen, droegen bij aan een kleinere omvang van zowel de Tempranillo als de Albillo Mayor-druiven. De oogst van de rode druiven van de D.O. Ribera del Duero leek even op zich te laten wachten, maar na enkele regenachtige dagen veranderde het weer, wat een zeer positief effect had op de rijpingscyclus en deze versnelde. Afhankelijk van de hoogteligging van het wijnhuis stelde elke wijnhuis zijn eigen oogsttijdstip vast.

Tempranillo en Albillo Mayor

Dit jaar zijn er ten opzichte van vorig jaar 10 procent minder Tempranillo-druiven geoogst. Wel is de kwaliteit van de druiven zeer hoog. Dit komt mede door de klimatologische omstandigheden in de laatste fase van het rijpingsproces. Van de Albillo Mayor-druiven is bijna minder dan 50 procent geoogst. Ook hier zijn de druiven van hogere kwaliteit dan ooit te voren. 

Wijnjaar 2021

Voor het wijnjaar 2021 verwacht het wijnhuis uitstekende witte wijnen. De eerste proeverijen van de wijnen van dit jaar lieten een zeer goede indruk achter. “Het wijnjaar 2021 biedt sappige wijnen met een krachtige kleur, die aangenaam in de mond zijn en intens in hun expressie. De wijnen zijn krachtig en hebben een buitengewoon bewaarpotentieel. Dit wijnjaar verrast niet alleen de liefhebbers van jonge rode wijnen, maar lenen zich ook uitstekend om een aantal jaar weg te leggen in de kelder.”

Zelfcontrolesysteem

Consejo Regulador van D.O. Ribera del Duero implementeert dit jaar een zelfcontrolesysteem. Hiermee kunnen de meer dan 300 wijnmakers, die de D.O. vormen, zelf de gegevens met betrekking tot de geoogste druiven invoeren. Dankzij deze zelfcontrole en vereenvoudigde gegevensverzameling verliep dit seizoen volgens het wijnhuis een stuk sneller en efficiënter.

Bacchus is de Consejo Regulador van de Ribera del Duero is ontwikkeld voor de controle van de druivenoogst, de druiventeelt, het wijnbeheer en alle procedures die van invloed zijn op de wijnbouwers en wijnhuizen. Tegelijkertijd is de Regelgevende Raad van de DO verantwoordelijk voor het uitvoeren van de relevante inspecties en audits, waardoor de efficiëntie van alle procedures, de oorsprong van de druiven en de toepassing van de regelgeving, evenals de kwaliteit van de wijnen uit de Ribera del Duero worden gegarandeerd.

Ribera del Duero

Ribera del Duero is een bekend Spaans wijnbouwgebied. Het beslaat meer dan 24.000 hectare, telt 308 wijnmakers, bijna 8.000 druiventelers en ligt in het hart van Noord-Spanje, 120 kilometer boven Madrid. De wijnen danken hun karakter aan de hoge ligging van de wijngaarden aan de oevers van de rivier Duero, relatief dichtbij de Atlantische Oceaan. De wijngaarden liggen op 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel en er heerst een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters met grote verschillen tussen dag- en nachttemperaturen. Hierdoor ontwikkelen de druiven volle en complexe aroma’s.

 

Altijd op de hoogte blijven?