Spaanse rosé in Franse zakken

More than Drinks_Spaanse rosé Foto: Thomas Angermann, Flickr

Een grootschalig onderzoek van de Franse controledienst DGCCRF heeft een omvangrijke fraude met Spaanse rosé aan het licht gebracht. In 2016 en 2017 werd 70.000 hectoliter ofwel 10 miljoen flessen Spaanse wijn als Franse verkocht. Franse wijn is meer waard, zodat de identiteitsfraude loont.

Door redactie Foodlog

Rosé is weer populair in Frankrijk, maar de oogst viel tegen in 2017. Omdat Spaanse rosé en vrac maar 35 cent per liter opbrengt en Franse al gauw 85 cent, hebben volgens het Belgische Vilt tientallen handelaren de wijn omgekat.

Na meldingen van fraude en verfransing van Spaanse wijn heeft de DGCCRF de hele keten doorgelicht, van import tot horeca meldt De Standaard, en bij tientallen bedrijven invallen gedaan. De fraude met de Spaanse wijn varieert van het in kleine lettertjes, onjuist of niet vermelden van de Spaanse herkomst van de wijn tot het ronduit verkopen van Spaanse wijn als een Frans product, met een misleidend etiket en naam.

Schandalen met het omkatten van wijn zijn niet nieuw. Al in 1956 werd Algerijnse wijn op grote schaal als Franse gebotteld.

Telkens gaat het om economische delicten waarbij de identiteit van een duurdere wijn wordt genept door een goedkopere. Nergens wordt de kwaliteit van de wijnen er bij betrokken. Wie het prijsverschil tussen Franse en Spaanse rosé beziet, kan wellicht denken dat er dus ook kwaliteitsverschil is. Maar als elk van die 10 miljoen flessen omgekatte Spaanse rosé door twee mensen samen geleegd is, dachten twintig miljoen mensen dat ze Franse wijn dronken en merkten ze niet dat het Spaanse was. Ofwel het zijn wijnproevers van lik-me-vestje, ofwel Spaanse rosé is zo goed dat je zweert Franse te drinken. Je zal dan ook wel gek zijn om de veel duurdere Franse te kopen.

Journalist Wouter Klootwijk deed ooit in de Volkskrant verslag van een blindproeverij in Amsterdam, waar professionele proevers de beste rode Bordeaux, een Franse wijn, dachten aan te wijzen. Het bleek een rode Rioja, een Spaanse wijn.

Dossiers
Lees ook
Is er plaats op de markt?

Is er plaats op de markt?

2020 zal een interessant jaar worden voor de biermarkt. Naast dat duidelijk zal worden welke brouwer sterk genoeg is om de oplopende spanningen in de markt te trotseren, is de verwachting dat nieuwe dranken hun intrede doen in de biermarkt. Deze dranken hoeven overigens niet altijd gebaseerd te zijn op bier.

Den Bosch en Den Haag drinken meeste wijn

Den Bosch en Den Haag drinken meeste wijn

Uit onderzoek van wijnbeurs.nl en wijnvoordeel.nl is gebleken dat er in Den Bosch de meeste flessen wijn per persoon gedronken worden, maar dat Den Haag de meeste flessen in totaal gekocht heeft.

Hitte heeft gevolgen voor productie Franse wijn

Hitte heeft gevolgen voor productie Franse wijn

De afgelopen weken was het warm in Frankrijk, extreem warm. Dit heeft ook invloed op de wijnproductie. Het dreigt de slechtste oogst te worden van de afgelopen vijf jaar.