Eerste stedelijke wijnmakerij in Brussel

Rode wijn_Pixabay

In Brussel is de eerste stedelijke wijnmakerij van België gevestigd. Ondernemer Thierry Lejeune opende daar Gudule Winery Brussels. Een wijngaard is er niet. Lejeune koopt de druiven bij bevriende wijnboeren. Dat meldt het Nieuwsblad.

De naam Gudule verwijst naar Goedele, de beschermheilige van Brussel. Zo wil Lejeune de verbinding met Brussel nog verder verduidelijken. "De stad verenigt ideeën, wijn verenigt mensen. Zo zien we dat bij Gudule. Volgens ons ontstaat hieruit een nieuw geheel in het unieke terroir dat Brussel is. Wij zijn een stedelijke wijnkelder in een stad in volle beweging, in deze bijzondere biotoop die zintuiglijke ervaringen ten top drijft. De wijnen die wij samenstellen, zijn wijnen die mensen samenbrengen", staat er op de website te lezen.

Lejeune maakt biologische wijn. Hij probeert de productie zo duurzaam mogelijk te houden. "Hier in het centrum van de hoofdstad streven we er ook naar om afval en bijproducten maximaal te herwaarderen, in nauwe samenwerking met onze partners. Kringloopeconomie in actie."

In het assortiment zitten vijf wijnen, gemaakt van elf verschillende druivensoorten. Er zijn twee witte wijnen 'Afterwork en Terrasse' en 'Soirée à l’Opéra', twee rode wijnen 'Retour du Marché' en 'Dîner en Ville' en één rosé 'Après-midi au Parc'.

Dossiers
Lees ook
Diverse bier- en wijnworkshops bij Gastvrij Rotterdam

Diverse bier- en wijnworkshops bij Gastvrij Rotterdam

Op 23, 24 en 25 september vindt horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam plaats. Dit platform voor de professionele horeca zou natuurlijk niet compleet zijn zonder heel veel activiteiten rondom bier en wijn. In het Wijntheater en het Kenniscentrum voor Bier kun je meedoen met workshops, proeverijen en masterclasses.

La vendimia nocturna van D.O. Rueda

La vendimia nocturna van D.O. Rueda

Een van de meest besproken druivenoogsten in Spanje is die van D.O. Rueda. Allereerst worden de druiven in dit wijngebied 's nachts geplukt, de zogenaamde La vendimia nocturna. En dat gebeurt niet met de hand, maar machinaal onder onder het toeziende oog van geselecteerde kwaliteitsinspecteurs.

Prijswinnaars Wijnkeuring van de Lage Landen 2019

Prijswinnaars Wijnkeuring van de Lage Landen 2019

Stichting Wijninstituut Nederland organiseert jaarlijks de Wijnkeuring van de Lage Landen. Aan de editie van 2019 deden 242 wijnen uit Nederland en België mee. Acht wijnen werden beloond met een gouden medaille. De 'grote winnaar' was het Betuws Wijndomein. Niet alleen werden twee wijnen beloond met een gouden medaille. Ook kreeg wijnmaker Diederik...