Eerste stedelijke wijnmakerij in Brussel

Rode wijn_Pixabay

In Brussel is de eerste stedelijke wijnmakerij van België gevestigd. Ondernemer Thierry Lejeune opende daar Gudule Winery Brussels. Een wijngaard is er niet. Lejeune koopt de druiven bij bevriende wijnboeren. Dat meldt het Nieuwsblad.

De naam Gudule verwijst naar Goedele, de beschermheilige van Brussel. Zo wil Lejeune de verbinding met Brussel nog verder verduidelijken. "De stad verenigt ideeën, wijn verenigt mensen. Zo zien we dat bij Gudule. Volgens ons ontstaat hieruit een nieuw geheel in het unieke terroir dat Brussel is. Wij zijn een stedelijke wijnkelder in een stad in volle beweging, in deze bijzondere biotoop die zintuiglijke ervaringen ten top drijft. De wijnen die wij samenstellen, zijn wijnen die mensen samenbrengen", staat er op de website te lezen.

Lejeune maakt biologische wijn. Hij probeert de productie zo duurzaam mogelijk te houden. "Hier in het centrum van de hoofdstad streven we er ook naar om afval en bijproducten maximaal te herwaarderen, in nauwe samenwerking met onze partners. Kringloopeconomie in actie."

In het assortiment zitten vijf wijnen, gemaakt van elf verschillende druivensoorten. Er zijn twee witte wijnen 'Afterwork en Terrasse' en 'Soirée à l’Opéra', twee rode wijnen 'Retour du Marché' en 'Dîner en Ville' en één rosé 'Après-midi au Parc'.

Dossiers
Lees ook
Blockchain voor wijn

Blockchain voor wijn

Accountantsbureau Ernst&Young ontwikkelt samen met Blockchain Wine het Tattoo-Wijnplatform. Dit blockchain-aangedreven platform heeft als doel de authenticiteit en oorsprong van nieuwe en vintage wijn te bepalen. Tattoo staat voor traceerbaarheid, authenticiteit, transparantie, oorsprong en mening (opinion). Op den duur zal het platform meer...

Rood of wit? Dit zegt je wijnvoorkeur over je persoonlijkheid

Rood of wit? Dit zegt je wijnvoorkeur over je persoonlijkheid

Heb je een voorkeur voor witte wijn of voor rode wijn? Dat zegt iets over je persoonlijkheid. Dit blijkt uit een onderzoek van Coravin. Kijk je graag naar Game of Thrones, ben je introvert en houd je van reizen? Dan ben je waarschijnlijk een rode wijn drinker!

Joey de Kruijf opent wijnbar Pierre par CP

Joey de Kruijf opent wijnbar Pierre par CP

SVH Meestergastheer Joey de Kruijf opende dinsdag 28 mei de wijnbar Pierre par CP in Den Haag. Hier schenkt hij wijn uit de wijnvoorraad van restaurant Central Park. Het assortiment bestaat uit exclusieve en toegankelijke wijnen van over de hele wereld.