Vodka van radioactief graan uit Tsjernobyl

tsjernobyl_pixabay

Foto: Tsjernobyl, Pixabay

Wetenschappers zijn er achter gekomen dat vodka gestookt uit radioactief graan veilig gedronken kan worden. Professor Jim Smith van de universiteit van Portsmouth stookte de vodka samen met zijn collega's uit de Oekraïne van graan uit het gebied rondom de kerncentrale van Tsjernobyl. De vodka heeft de naam Atomik gekregen. 

De vodka is het resultaat van een drie jaar durend onderzoek om radioactieve gewassen uit de nucleaire exclusiezone rondom Tsjernobyl te kunnen gebruiken voor consumptie. Ze kwamen erachter dat de meeste vervuiling uit het product verdwijnt door het distilleerproces. De radioactiviteit van de vodka Atomik is even hoog als in andere sterke drank.

Voor de vodka werd niet alleen radioactief graan gebruikt, maar ook het water is afkomstig uit de exclusiezone. Het komt uit een diepe watervoerende laag, 10 kilometer ten zuiden van de reactor. Dit water is niet besmet en heeft dezelfde chemische samenstelling als het grondwater uit de Champagnestreek.

Er is momenteel één fles Atomik gemaakt. Smith noemt dit "de belangrijkste fles sterke drank ter wereld". Hij denkt dat het kan helpen bij het economisch herstel van de gemeenschappen rondom de exclusiezone. Het is dan ook de bedoeling om de vodka op kleine schaal te publiceren. Hiervoor is 'The Chernobyl Spirit Company' opgericht. Voordat de productie kan starten moeten er eerst wat 'juridische zaken' geregeld worden. Smith hoopt dat de kleinschalige productie dit jaar nog kan starten.

33 jaar geleden, in 1986, vond de ramp in de Kerncentrale Tsjernobyl plaats. Een van de kernreactoren ontplofte waarna een radioactieve wolk over een groot deel van Europa trok. Na de kernramp is er een nucleaire exclusiezone ingesteld over een straal van 30 kilometer. 

Bron: University of Portsmouth

Dossiers
Lees ook
Disaronno International wordt distributeur Tito's Handmade Vodka

Disaronno International wordt distributeur Tito's Handmade Vodka

Tito's Handmade Vodka is binnenkort verkrijgbaar in Nederland en Australië. Fifth Generation, de producent van de vodka sloot hiervoor twee nieuwe distributieovereenkomsten af. In Nederland gaat Disaronno International de distributie verzorgen. In Australië is dit Iconio Beverages.

Wasabi Vodka en Sea Arch non-alcoholische gin winnen Gouden Tavola

Wasabi Vodka en Sea Arch non-alcoholische gin winnen Gouden Tavola

Wasabi Vodka en Sea Arch non-alcoholische gin hebben een Gouden Tavola gewonnen. Deze prijzen worden elke twee jaar uitgereikt de meest opmerkelijke culinaire vernieuwingen voorafgaand aan de vakbeurs Tavola in het Belgische Kortrijk.

Vodka gemaakt van koolstofdioxide

Vodka gemaakt van koolstofdioxide

De Amerikaanse start-up Air Co. heeft een nieuwe vodka op de markt gebracht. Een bijzondere vodka, want deze is gemaakt van koolstofdioxide. "Elke fles verwijderd een pond koolstofdioxide uit onze atmosfeer" aldus Gregory Constantine, een van de twee oprichters van de start-up.