Vodka van radioactief graan uit Tsjernobyl

tsjernobyl_pixabay

Foto: Tsjernobyl, Pixabay

Wetenschappers zijn er achter gekomen dat vodka gestookt uit radioactief graan veilig gedronken kan worden. Professor Jim Smith van de universiteit van Portsmouth stookte de vodka samen met zijn collega's uit de Oekraïne van graan uit het gebied rondom de kerncentrale van Tsjernobyl. De vodka heeft de naam Atomik gekregen. 

De vodka is het resultaat van een drie jaar durend onderzoek om radioactieve gewassen uit de nucleaire exclusiezone rondom Tsjernobyl te kunnen gebruiken voor consumptie. Ze kwamen erachter dat de meeste vervuiling uit het product verdwijnt door het distilleerproces. De radioactiviteit van de vodka Atomik is even hoog als in andere sterke drank.

Voor de vodka werd niet alleen radioactief graan gebruikt, maar ook het water is afkomstig uit de exclusiezone. Het komt uit een diepe watervoerende laag, 10 kilometer ten zuiden van de reactor. Dit water is niet besmet en heeft dezelfde chemische samenstelling als het grondwater uit de Champagnestreek.

Er is momenteel één fles Atomik gemaakt. Smith noemt dit "de belangrijkste fles sterke drank ter wereld". Hij denkt dat het kan helpen bij het economisch herstel van de gemeenschappen rondom de exclusiezone. Het is dan ook de bedoeling om de vodka op kleine schaal te publiceren. Hiervoor is 'The Chernobyl Spirit Company' opgericht. Voordat de productie kan starten moeten er eerst wat 'juridische zaken' geregeld worden. Smith hoopt dat de kleinschalige productie dit jaar nog kan starten.

33 jaar geleden, in 1986, vond de ramp in de Kerncentrale Tsjernobyl plaats. Een van de kernreactoren ontplofte waarna een radioactieve wolk over een groot deel van Europa trok. Na de kernramp is er een nucleaire exclusiezone ingesteld over een straal van 30 kilometer. 

Bron: University of Portsmouth

Dossiers
Lees ook
Weedka wint 2 keer goud bij Vodka Masters 2019

Weedka wint 2 keer goud bij Vodka Masters 2019

De Nederlandse start-up Weedka won 2 september twee keer goud bij The Spirits Business Vodka Masters 2019 in Londen. Zowel in de categorie Infused Vodka en (Super) premium Vodka kreeg Weedka een gouden medaille.  Weedka is een premium vijf keer gedistilleerde Vodka met de delicate smaak van cannabis uit 100% natuurlijke cannabisolie....

Just Another Vodka is beste Vodka ter wereld

Just Another Vodka is beste Vodka ter wereld

Spirit Business heeft Just Another Vodka van de Gelderse Eaglesburn Distillery bekroond. Niet alleen won de vodka tijdens de Spirit Masters in Londen een Masters Award in de categorie Microdistillery. De drank was de beste van alle Master Vodka's en kreeg ook de Taste Master Throphy. Dat maakt Just Another Vodka tot de beste vodka ter wereld. Het is...

Hollands Nat zet Nederlands gedistilleerd weer op de kaart

Hollands Nat zet Nederlands gedistilleerd weer op de kaart

© Hollands Nat Hollands Nat is een samenwerking van zes jonge onafhankelijke Nederlandse drankmerken. Elk met een eigen verhaal en een onderscheidend product. Tegelijkertijd hebben ze ook veel met elkaar gemeen. En dus besloten ze onlangs de handen ineen te slaan om zich zo samen de wereld te veroveren. Hollands Nat bestaat uit Kever Genever, Hermit...