‘Aandacht voor maken van’

Tess Posthumus

Deze editie van More Than Drinks! staat in het teken van ‘the making of’. We besteden extra aandacht aan de manier waarop bepaalde producten worden gemaakt of tot stand komen. Zo praat ik met Andrew Nicholls over rum en bespreken we hoe het tegenwoordig staat met rum in Nederland. Wat veel mensen niet weten is namelijk dat ontzettend veel rum uit ons eigen koude landje komt, ondanks het tropische imago dat deze spirit heeft.

Nederland is een groot land voor de opslag en productie van rum. E & A Scheer is een bedrijf in Amsterdam dat gespecialiseerd is in het in bulk inkopen van rum, arrack en cachaça. Grote internationale merken komen vervolgens naar Scheer om verschillende rums te proeven en in groten getale in te kopen om er hun rum-blends van te maken.

Ondanks het feit dat de Nederlandse consument tegenwoordig vrij weinig van rum afweet, zijn we wel één van de grootste markten voor veel rum-merken. Zo drinken we tijdens festivals zo veel rum-cola, dat Bacardi het meeste volume in ons kleine landje draait.

Rum wordt gemaakt door suikerriet uit te persen, waarna je het sap kookt tot er kristallen ontstaan die worden verwerkt tot suiker. Het bruine goedje dat overblijft is melasse, een restproduct van de suikerproductie. De meeste rum-makers distilleren rum uit deze suikerriet melasse. Ook kun je rum maken door het suikerrietsap zelf te laten fermenteren en vervolgens te distilleren. De keuzes die je hierin maakt zorgen voor verschillende smaakprofielen en verschillende stijlen rum. Vervolgens kan je de rum op houten vaten laten rusten of er een ‘spiced rum’ van maken door er allerlei kruiden en specerijen aan toe te voegen. Een voorbeeld van deze stijl is de Nederlandse Union 55, een ‘spiced rum’ met kardemom, kruidnagel, cacao, vanille, amandel en een beetje zout, wat het heel bijzonder maakt. William George, de rum van Andrew Nicholls, is ook een bijzondere Nederlandse rum. Het is een witte rum met heel veel ‘funkyness’, er gebeurt veel meer in deze rum dan we van witte rums gewend zijn. Dat komt door de blend die Andrew heeft uitgezocht voor zijn rum.

Tess Posthumus studeerde Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en rondde in 2014 haar Master Sociologie af. Tijdens haar studie werkte Tess in diverse horecazaken waarin ze haar passie volgde voor het mixen. Ze heeft de wereld veroverd met meerdere top tien noteringen in de International Bartender of the Year Award. Samen met Timo Janse opende ze in 2017 haar eigen bar Flying Dutchmen Cocktails.

Dossiers
Lees ook
Bacardi introduceert Bacardi Spiced

Bacardi introduceert Bacardi Spiced

Het bekende rummerk Bacardi lanceert de nieuwe rum Bacardi Spiced. Met deze nieuwe rum wil het merk inspringen op de groeiende vraag naar gearomiseerde rum. Samen met Bacardi Legacy winnares Raysa Straal introduceert Bacardi de nieuwe rum in Nederland.

More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

More Than Drinks Inspirations! verplaatst naar 12 en 13 september 2021

Vanwege de coronacrisis verschuift de Drankenbeurs More than Drinks Inspirations! naar 2021. Dat heeft organisator Alea Publishers, uitgever van onder andere More than Drinks! besloten na een rondgang in de drankenbranche. "We horen van steeds meer partijen dat ze het in deze situatie zowel financieel als organisatorisch niet verstandig vinden om mee...

Slijtersunie bepleit met succes verbod op 'digitale blurring'

Slijtersunie bepleit met succes verbod op 'digitale blurring'

In de door de regering voorgestelde wijziging van de Drank- en Horecawet is op aandringen van de SlijtersUnie een verbod opgenomen op ‘digitale blurring’. Bestellingen van sterk alcoholhoudende dranken of producten die behoren tot een slijterslokaliteit, mogen alleen worden gedaan op een website die geen andere producten aanbiedt.