Drie vragen aan Tjitske Brouwer

Tjitske Brouwer

Magister Vini Tjitske Brouwer runt al meer dan 33 jaar Vinoblesse samen met Marc Collard. Vinoblesse importeert biologische, biodynamische wijnen en vin naturel. Van alle zestig producenten waarmee gewerkt wordt zijn er veertien die zich bezighouden met het maken van vin naturel. More than Drinks' Barbara Verbeek stelt haar drie vragen over biologische wijn.

Als je kijkt naar de afgelopen 30 jaar wat is er dan veranderd in de markt?

“De dertigers van nu kiezen steeds meer voor biologisch en duurzaam. Ze willen de bespoten rommel niet meer, ze willen gewoon gezond eten. Bij mijn generatie is de prijs nog steeds een belangrijk aankoopargument, daarbij verkeren veel in de veronderstelling dat álle wijn natuurlijk wordt gemaakt, en dat is uiteraard niet zo.”

Hoe groot is nu eigenlijk de markt voor biologische wijn?

“Die is echt heel klein. Onder de tien procent. Vin naturel is daar weer een onderdeel van. Het is een niche van een niche. Ook al heeft iedereen het erover. Maar waar de markt voor gewone wijn gelijk blijft groeit die van bio. In Frankrijk bijvoorbeeld is er een aantal pesticiden schandalen geweest waardoor de boel goed is wakker geschud.”

Wat doet biologisch werken met de kwaliteit van de wijn?

“Voor een goede terroirexpressie in de wijn, moet je een levende bodem hebben. En voor een levende bodem moet je biologisch werken. Het is heel simpel! Bij de klassieke importeurs komen er ook steeds meer bio wijnen in het assortiment, niet zozeer omdat ze bio zoeken, als wel goede wijn. Biologisch werken kan de kwaliteit van je wijn verbeteren, maar de werkwijze biedt geen garantie. Voor mij is goede wijn een artistiek product van de wijnmaker en niet iedereen heeft het in zijn vingers zitten.”

Meer weten over biologische wijn en vin naturel? Lees dan het complete interview met Tjitske Brouwer in More than Drinks 1-2020.

 

Dossiers
Lees ook
Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Twaalf flessen Bordeaux keren terug uit de ruimte

Na twaalf maanden in de ruimte landde woensdag 13 januari een SpaceX-ruimtecapsule met daarin 12 flessen Bordeaux in de Golf van Mexico. Experts zijn benieuwd wat de effecten van de ruimtereis op de wijn zijn. Eind februari is er een proeverij.

Online videocursus WijnSpijs Academy

Online videocursus WijnSpijs Academy

Het Haarlemse familiebedrijf WijnSpijs.nl lanceerde midden in de corona uitbraak de WijnSpijs Academy: een online videoplatform voor culinaire cursussen. Want uit eigen onderzoek van de Academy is tijdens de eerste lockdown gebleken dat meer dan de helft van de Nederlanders geen idee hadden wat hun persoonlijke wijnsmaak is. Het ontwikkelen van een...

Boek ‘Welke wijn waarbij’ van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar

Boek ‘Welke wijn waarbij’ van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar

Het boek 'Welke wijn waarbij' van Hubrecht Duijker bestaat 20 jaar. De wijngids voor het combineren van wijnen en gerechten is al 20 jaar onafgebroken in druk. Onlangs verscheen de herziene uitgave.